A Kapunka családi gazdaság egy zempléni kisfaluban Pányokon a 
magyar-szlovák határ közelében. A hagyományos állattenyésztés 
tradícióját az apa (biológus) és fia (állatorvos) elevenítették fel és 
viszik tovább felmenőik nyomdokában járva.

Ádám és Lubo

Filozófiánk

Harmóniában élni és életstílust teremteni.

A tömegtermelés és a szabványosítás következtében a főzési alapanyagok lassanként elvesztik jellegzetes ízüket. Valljuk, hogy az elegendő Idő, Tér és Szeretetteljes gondoskodás – a minőség elengedhetetlen feltételei.

Idő    kappanjainkat 8-10 hónapon keresztül neveljük, így természetes módon kiteljesedhet húsuk aromája. Az aromaanyagok gyarapodása nagy mértékben növeli a hús ízletességét.

Tér – optimális körülmények között elegendő teret biztosítunk mozgásukra, hogy szabadon gyakorolhassák jellegzetes viselkedési formáikat.

Gondoskodás –  tartásmódunk minden  tekintetben az állatjólét, a komfort fejlesztésére irányul. Gondoskodásunk nemcsak az állatok fizikai igényeinek kielégítésére terjed, de a kis létszámú állatállománynak és  hosszú tenyészidőnek köszönhetően lehetőségünk nyílik egy bensőségesebb viszony kialakítására  az állatokkal.

Mi a kappan?

A kappan kifejezés az ókori Rómából származik, jelentése herélt (kasztrált), speciálisan hízlalt kakas. A baromfi kasztrálásával már az ókori Kínában, Görögországban és Rómában is foglalkoztak. Európában először az i.e. VII. századi görög Delos szigetén keletkezett forrás említi meg a kappant. A középkorban a kappantartás főleg Olaszországban és Franciaországban volt népszerű. Közép-Európában a XVI. században említik először a kappant. Legnemesebb baromfihúsként a legelőkelőbb fogadásokon nem hiányozhatott az asztalról és fényűző királyi ünnepek szimbólumaként volt számontartva. Napjainkban a kasztráláshoz és kappantartáshoz leggyakrabban a lassan növekvő, közepes méretű fajták kakasait használják. A kasztrálás célja a tesztoszterontermelés nagymértékű csökkentése, amely a későbbiekben az ivaratalanított egyedek viselkedésében okoz változásokat: vérmérsékletük nyugodt marad, csökken a territoriális viselkedés, fizikai aktivitás, jellemző a vékony gyenge hang. Ezen túl külső elváltozások is megkülönböztetik őket: a másodlagos ivarjelleggel összefüggő jellemzők, mint például a kappan taraja, toroklebenye, sarkantyúja nem, vagy csak csökevényesen fejlődnek ki és kevésbé pigmentáltak. 

nove

                                                               kakas

kapun_HU

                         kappan

A kappanoknal hatékonyabb a takarmány felhasználása. Ennek legfőbb bizonyítéka, hogy súlyban jelentősen meghaladják a velük azonos fajtájú és korú kakasokat. A hízlalás végső fázisában az állat bőre alatt, a hasüregben és az izomrostok között több zsír rakódik le, ez pedig jelentős hatással van húsának minőségére. A kappan húsa omlós, szaftos és nagyon ízletes, valamint jellegzetes aromájával is kitűnik.